Råd vid köp av hund


 
Du bör välja din papillon med stor omsorg då ni förhoppningsvis kommer att tillbringa 10-15 år tillsammans. För att ditt köp skall bli lyckat och att du får den hund som du söker är det viktigt att du tänkt igenom köpet noga.
 

Om du har frågor kring ditt valpköp så kontakta vår valpförmedlare:
Inger Yaglikcilar
i.yaglikcilar@papillonringen.se
Telefon: 073-031 81 34

 

 
Allmän köpinformation

Pris

Priset för en valp kan varierande en hel del mellan olika uppfödare, men du får räkna med ett pris på ca 16 000 till 20 000 kronor.

Vaccinationer
Innan leverans ska valpen ha avmaskats minst två gånger. Alla valpar ska vaccineras mot såväl parvo som valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC). Valpar vaccineras antingen vid 8 veckor och måste då omvaccineras vid 12-13 veckors ålder eller så vaccineras valpen endast en gång efter 13 veckors ålder. Oavsett om valpen fått en eller två vaccineringar så ska den omvaccineras efter 10 månaders ålder och därefter vart 3-4 år. Din uppfödare bör i samband med valpköpet ge dig tydlig information om vaccineringarna.

Försäkring
Papillon-Ringen rekommenderar att du försäkrar din hund med både veterinärvårds- och livförsäkring. En olycka händer lätt, och ett besök hos veterinären kan komma att kosta stora summor. Diskutera gärna försäkringen med uppfödaren i samband med valpköp. Kontakta annars de olika djurförsäkringsbolagen för att få mer information om deras villkor.

Foder
Angående utfodring bör du följa de råd du får av uppfödaren som du köper valpen av. Det bästa för valpen är att den fortsätter att äta den mat den är van vid. Alla hundar, speciellt valpar, är känsliga för att snabbt byta foder åtminstone också i samband med flytt.
 

 
Tips för lyckat köp

Tid och plats för en valp

Innan du köper en papillon försäkra dig om att du har både tid och möjlighet att ta hem en liten papillonvalp. Din papillons uppfostran är lika viktig som ett barns. Ge valpen mycket av din tid, så kommer du få en otroligt god vän resten av hundens liv. En lydig hund är en lycklig hund!

Barn och hund
Barn och en papillon kan vara en bra kombination, men det måste finnas en vuxen som ser till vad som händer. En papillon är ingen leksak till dina barn.

Val av valp
Valet av ras är högst personligt, och för oss som redan har papillon är valet självklart. Låt inte priset på valpen styra ditt köp. En alltför billig valp kan vara ett varningstecken, och kan i slutändan bli en dyr affär. Det behöver inte alls bli så, men var observant ifall priset är mycket lågt. Självklart kan du finna en hund till ett lägre pris, som kanske har en för hunden obetydlig defekt som ett litet bettfel, en testikel eller något annat som inte påverkar hunden om den är tänkt som sällskapshund.

Lär känna rasen
Besök gärna någon utställning för att bekanta dig med rasen och träffa uppfödare. Lär känna rasen och dess karaktär för att förvissa dig om att det är just en papillon du vill ha.

Kontakt med uppfödaren
En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för, har stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd. Det är lika viktigt för båda parter, uppfödaren vill med all sannolikhet se din valp när den vuxit till sig för att se hur resultatet blev.

När kan valpen flytta
Tänk på att en valp inte får lämna uppfödaren förrän den fyllt 8 veckor. Det är först vid den åldern som valpen är socialt mogen för att flytta ifrån sin mamma och syskon till ett nytt hem.

Uppfödare medlem i Papillon-Ringen och SKK
En papillon uppfödare som är medlem i Papillon-Ringen och i Svenska Kennelklubben levererar en valp med:
  • Registreringsbevis/stamtavla som är hundens identitetshandling.
  • Veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka (7 dagar), och som bl a anger valpens avmaskningsperioder.
  • Ett köpeavtal, underskrivet av bägge parter. Uppfödaren upplyser dig om valpen är vaccinerad eller försäkrad.
  • Intyg om att den är ID-märkt. Detta syftar till att öka köptryggheten och vetskapen om vad det är du köper.
  • Matråd för den första tiden med din nya valp. De flesta uppfödare skickar också med lite mat, så du får tid att inhandla samma foder själv.

Bli medlem i Papillon-Ringen
Bli medlem i klubben! Som medlem får du Papillon-Posten, klubbens medlemstidning, 4 gånger per år. I denna kan du läsa om vad som händer med papillon runt om i landet, samt hitta aktiviteter som du kan delta i. För en papillon ägare är det en självklarhet att vara medlem!